Steeds meer mensen nemen een andere baan. De uitkeringsinstantie UWV meldt dat 1 op de 5 werknemers vorig jaar ergens anders ging werken. In totaal zijn er in 2022 bijna 1,5 miljoen baanwisselingen geweest. De reden hiervoor is de krapte op de arbeidsmarkt, verklaart het UWV. Het Financieel Dagblad leidt uit de cijfers van het UWV af dat een grote vertrekgolf uitblijft door de mogelijkheid om in Nederland thuis te werken.

Door de inflatie wordt er door werknemers gekeken naar een beter salaris, maar ook ontwikkelingsmogelijkheden en gunstigere arbeidsvoorwaarden spelen een rol bij een overstap.

Meer ZZP'ers

Ook kozen meer mensen voor een leven als zelfstandige. In de afgelopen 2 jaar is het totaal aantal ZZP’ers met 14% gestegen. De grootste groei van het aantal ZZP’ers vond plaats in de zorg, technische en ICT-beroepen.

Thuiswerken zorgt ervoor dat een grote overstapgolf uitblijft in Nederland, meldt het Financieel Dagblad. "Dat valt af te leiden uit een analyse die het UWV heeft gemaakt van baanwisselingen na afloop van de coronaperiode".

Succesvol de Arbeidsmarkt op als gemeente

Nu de krapte op de gemeentelijke arbeidsmarkt steeds groter wordt en daarmee ook de uitdagingen om je personeelsbestand up-to-date te houden is het werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan? erg belangrijk. Download deze hier.

Misschien vind je dit ook interessant