Als er nu niets verandert loopt de gemeentelijke dienstverlening voor de inwoners in de toekomst vast. Dat is de conclusie van de Personeelsmonitor 2023. Elk jaar brengt A&O fonds Gemeenten de Personeelsmonitor Gemeenten uit: dé benchmark voor HR-kengetallen van gemeenten. De Personeelsmonitor geeft inzicht in trends en ontwikkelingen op de gemeentelijke arbeidsmarkt.

Uit de Personeelsmonitor 2023 blijkt dat de gemeentelijke dienstverlening op een keerpunt staat. Functiegebieden zoals ruimtelijke ordening en milieu, bouwkunde en civiele techniek kampen chronisch met hardnekkige vacatureproblemen, terwijl een pensioengolf, een financieel ravijn en hoge werkdruk de uitdagingen vergroten. Het is 5 voor 12, en scherpe keuzes op arbeidsmarktbeleid zijn noodzakelijk.

Datagedreven arbeidsmarktbeleid 

Het dashboard van de Personeelsmonitor is een waardevol hulpmiddel om aan de slag te gaan met datagedreven arbeidsmarktbeleid. Dit online platform geeft inzicht in de gemeentelijke arbeidsmarkt en trends van de afgelopen jaren. Met een inlog kun je de HR-kengetallen van jouw gemeente benchmarken op verschillende niveaus. Dit is een belangrijke basis om datagedreven arbeidsmarktbeleid vorm te geven en te anticiperen op de toekomst.

Duik dieper in de data via het dashboard en neem de leiding in het toekomstbestendig maken van jouw gemeentelijke dienstverlening. 

Dashboard Personeelsmonitor Gemeenten 2023
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Leiderschapsdiner | Slimmer werken, hoe doe je dat?

Gemeenten hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, een verwacht financieel ravijn en grote maatschappelijke opgaven. Slimmer werken is een belangrijke oplossingsrichting om meer werk te verrichten met minder mensen. Dit klinkt als een ideale oplossing, maar de praktijk is weerbarstig. Tijdens dit diner duiken we in de wereld van sociale en digitale innovatie en bespreken we hoe je als leider succesvol kunt inzetten op innovatie.
Meld je nu aan voor dit interactieve leiderschapsdiner dat op 1 oktober plaatsvindt.

Komt 1 oktober niet uit? Op 28 november organiseren we nog een leiderschapsdiner. Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt, maar het belooft een interactief diner te worden speciaal voor topambtenaren en bestuurders. Je kunt je alvast inschrijven via Leiderschapsdiner - 28 november.

Terugblik bestuurdersdiner

Leiderschap in complexe tijden 

Download onze publicatie over verschillende aspecten van modern leiderschap. De publicatie is gebaseerd op het Kompas van Mark Frequin en concreet toepasbaar voor gemeentelijk leiderschap. 

Lees ook

Inspirerende tips 

A&O fonds Gemeenten wordt aangestuurd door een bestuur, welke uit sociale partners bestaat zoals werkgevers en werknemersorganisaties waaronder FNV, CNV en VNG. Alle gemeenten, WSGO-leden en hun medewerkers kunnen kosteloos gebruik maken van het hele aanbod van A&O fonds Gemeenten. 

We bieden praktische tools, kennis en onderzoek, subsidie en expertise, inspirerende bijeenkomsten en leernetwerken en communities op het gebied van onder andere: 

Praktische ondersteuning 

A&O fonds Gemeenten is het fonds voor, door en van alle gemeenten van Nederland. Heb je een vraag, een idee of wil je nader kennismaken? Neem contact met ons op: 070-7630030, secretariaat@aeno.nl. 

Misschien vind je dit ook interessant