Functies bij de gemeente zijn aan het veranderen door digitalisering. Om deze transformatie te laten slagen, beginnen veranderingen bij de medewerkers met bewustwording, urgentiebesef en de wil om te leren. Hiervoor ontwikkelde A&O fonds Gemeenten verschillende workshops voor medewerkers en hun leidinggevenden onder de naam DigiDuurzaam.

Administratieve functies

Het project DigiDuurzaam richt zich specifiek op medewerkers in administratieve functies met veel routinematige werkzaamheden. Deze functies zijn al volop aan het veranderen door de digitalisering. In regionale (pilot-)projecten worden zowel de gemeentelijke medewerkers als hun leidinggevenden en HR-partner betrokken.

 • Landelijk project met 10 regionale programma’s voor 400 medewerkers
 • Per regio doen 3 gemeenten, 40 medewerkers en hun leidinggevenden mee
 • Start regionale programma’s eind 2019 – begin 2020
 • Doorlooptijd van een regionaal programma is circa 6 maanden
 • Landelijke afsluiting van het project met alle betrokkenen in 2021
BijBlijven-Digiduurzaam-Digitale-Transformatie-1600

Programma BijBlijven voor medewerkers

Het programma BijBlijven bestaat uit drie dagen waar steeds ongeveer één maand tussen zit. Na iedere bijeenkomst krijg de medewerker een kleine huiswerkopdracht. Bij de start en afsluiting van BijBlijven heeft hij een gesprek met de leidinggevende over de volgende stap.

In die drie dagen gaan de medewerkers met deze vragen aan de slag:

 1. Hoe verandert mijn werk door digitale innovaties?
 2. Hoe kan ik BijBlijven? Welke vormen van leren passen bij mij? Welke houding helpt?
 3. Wat vind ik leuk in mijn werk? Wat kan ik goed? Hoe helpt dat mij met het maken van keuzes in mijn werk?

Na dag 3 heeft de medewerker een groeiplan of moodboard om te bespreken met de leidinggevende. Samen kijken zij wat op welke termijn uitvoerbaar is en zij geven samen uitvoering aan het plan.

Bijeenkomsten Digiduurzaam

Programma voor leidinggevenden

Het programma voor leidinggevenden bestaat uit een aantal onderdelen.

 • Een regionale kick off voor de deelnemende gemeenten met presentaties (en ronde tafelgesprekken) over de digitale transformatie bij gemeenten, en leren en ontwikkelen.
 • Een bijeenkomst voor betrokken leidinggevenden (evt met HR): kennismaken, bespreken programma en rol van de leidinggevende.
 • Ondersteuning en begeleiding van A&O fonds bij uitnodigen en informeren van medewerkers, met een toolkit voor leidinggevenden met daarin o.a. uitnodigingen/flyers voor medewerkers en community platform.
 • Een bijeenkomst voor leidinggevenden nadat medewerkers hun traject hebben afgesloten en gesprek met leidinggevenden hebben gehad.
 • Deelname aan het community platform van DigiDuurzaam.
 • Feestelijke afsluiting in 2021.

Meedoen met DigiDuurzaam?

Stuur hiervoor een mail naar digiduurzaam@aeno.nl

Regios Digi Duurzaam maart 2020

Op onze community DigiDuurzaam vind je informatie, kennis en instrumenten over het project DigiDuurzaam en het programma voor medewerkers BijBlijven. Je kunt hier ook eigen kennis en instrumenten delen met andere leidinggevenden.

Er is veel ruimte voor het delen en ophalen van ideeën en ervaringen. Door op onze community-pagina een bericht, vraag of poll te plaatsen.

Kun je iets niet vinden of heb je hulp nodig? Medewerkers van A&O fonds Gemeenten staan voor je klaar.

Misschien vind je dit ook interessant