A&O fonds Gemeenten heeft het ondersteuningsprogramma DigiDuurzaam ontwikkeld voor medewerkers en hun leidinggevenden, ter ondersteuning van de functieverandering door digitalisering.

De inhoud van banen binnen gemeenten verandert sterk. Om de transformatie naar digitaal te laten slagen, is bewustwording zeer belangrijk. Daarom focussen we onze workshops op bewustwording, urgentiebesef en de wil om te leren.

Tijdens het A&O fondsen Festival leggen projectleiders digiduurzaam uit wat de effecten zijn van digitalisering op gemeentewerk en hoe je ervoor kan zorgen dat medewerkers up2date blijven.

Administratieve functies

Het project DigiDuurzaam richt zich specifiek op medewerkers in administratieve functies met veel routinematige werkzaamheden. Deze functies zijn al volop aan het veranderen door de digitalisering. In regionale (pilot-)projecten worden zowel de gemeentelijke medewerkers als hun leidinggevenden en HR-partner betrokken.

 • Landelijk project met 10 regionale programma’s voor 400 medewerkers
 • Per regio doen 3 gemeenten, 40 medewerkers en hun leidinggevenden mee
 • uitvoering regionale programma’s 2020
 • Doorlooptijd van een regionaal programma is circa 4 maanden
 • Landelijke afsluiting van het project met alle betrokkenen in 2021
BijBlijven-Digiduurzaam-Digitale-Transformatie-1600

Programma BijBlijven voor medewerkers

Door de coronacrisis is de uitvoering van DigiDuurzaam aangepast. De fysieke bijeenkomsten zijn, tot dat weer mag, omgezet in virtuele bijeenkomsten. Het programma BijBlijven bestaat nu uit een aantal virtuele sessies van zo’n twee uur waar steeds een paar weken tussen zit. Na iedere bijeenkomst krijgt de medewerker een kleine huiswerkopdracht. Tijdens de duur van het programma stimuleren we het contact tussen medewerker en leidinggevende om goed bij elkaar aangehaakt te zijn en vervolgstappen te bespreken.

Het is voor iedereen leuk en belangrijk om actief te blijven leren en ontwikkelen.

Uit de folder BijBlijven in de digitale wereld

In de virtuele sessie gaan de medewerkers aan de slag met:

 • Hoe verandert mijn werk door digitale innovaties?
 • Hoe kan ik BijBlijven? Welke vormen van leren passen bij mij? Welke houding helpt?
 • Wat vind ik leuk in mijn werk? Wat kan ik goed? Hoe helpt dat mij met het maken van keuzes in mijn werk?

Na deze bijeenkomsten heeft de medewerker een groeiplan of moodboard om te bespreken met de leidinggevende. Samen kijken zij wat op welke termijn uitvoerbaar is en zij geven samen uitvoering aan het plan.

Programma voor leidinggevenden

Ook voor de leidinggevenden van de medewerkers is er een programma. Ook dit is, vanwege de coronamaatregelen, omgezet naar digitaal

 • Een virtuele regionale kick off voor de deelnemende gemeenten met presentaties over de digitale transformatie in het algemeen en bij gemeenten. En over leren en ontwikkelen.
 • Een bijeenkomst voor betrokken leidinggevenden (eventueel met HR-adviseurs): kennismaken, bespreken programma en rol van de leidinggevende.
 • Ondersteuning en begeleiding van A&O fonds bij uitnodigen en informeren van medewerkers, met een toolkit voor leidinggevenden met daarin o.a. uitnodigingen/flyers voor medewerkers.
 • Een bijeenkomst voor leidinggevenden nadat medewerkers hun traject hebben afgesloten en gesprek met leidinggevenden hebben gehad.
 • Deelname aan het community platform van DigiDuurzaam.
 • Feestelijke afsluiting in 2021.

Meedoen met DigiDuurzaam?

Stuur hiervoor een mail naar digiduurzaam@aeno.nl.

Regios Digi Duurzaam dec 2020
Esf logo uitgebreid

Op onze community DigiDuurzaam vind je informatie, kennis en instrumenten over het project DigiDuurzaam en het programma voor medewerkers BijBlijven. Je kunt hier ook eigen kennis en instrumenten delen met andere leidinggevenden.

Er is veel ruimte voor het delen en ophalen van ideeën en ervaringen. Door op onze community-pagina een bericht, vraag of poll te plaatsen.

Kun je iets niet vinden of heb je hulp nodig? Medewerkers van A&O fonds Gemeenten staan voor je klaar.

Esf logo uitgebreid

Misschien vind je dit ook interessant