De Dag van de Duurzame inzetbaarheid. Het was een waardevolle en inspirerend dag in hartje Amersfoort en een gezellige samenkomst van meer dan tweehonderd mensen met hart voor de duurzame inzetbaarheid van collega's. Maar helaas, het zit er dus alweer op! Klaar met dit belangrijke thema zijn wij als A&O fonds Gemeenten natuurlijk nog lang niet. En jij, als aanjager van duurzame inzetbaarheid of juist HR-professionals op het gebied van Leren en Ontwikkelen, Loopbaanontwikkeling of Gezond werken bij een gemeentelijke organisatie, logischerwijs ook niet.
Daaarom hebben we voor jou, als deelnemer van de Dag van de Duurzame inzetbaarheid, om er vandaag en/of morgen direct mee verder te kunnen gaan, zo veel mogelijk van alle informatie en inspiratie, die op 10 april met elkaar is gedeeld (en nog een paar leuke extra's!), op deze afterpartypagina bij elkaar gezet. Zelfs inclusief een mooie aftermovie! Dit is een mooie impressie in beeld van de dag in ongeveer 6 en een halve minuut. De korte trailer blijft ook beschikbaar om te bekijken.
Wat is er nog meer op deze pagina terug te vinden? Als vanzelfsprekend de Powerpoint-presentaties / relevante downloads (als pdf-bestand) van alle sprekers (Keynote spreker en Verdiepende sessies), maar ook (zie ook blauwe balken met groene letters):
- Inspirerende verhalen, podcasts & blogs (over duurzame inzetbaarheid)
- Cirkel van Duurzame inzetbaarheid (ons eigen DI-model)
- Sectorrapport gemeenten | Deel 3 (onderzoeksrapport van A&O fonds Gemeenten)
- Andere A&O-projecten op Duurzame inzetbaarheid (van A&O fonds Gemeenten)
- Community Duurzame inzetbaarheid (leg de verbinding met elkaar!)
Veel kijk-, lees- en luisterplezier!
#DagvdDI
Team Duurzame inzetbaarheid van A&O fonds Gemeenten
Eveline Vat, Paulien Beumer en Frank van der Kuyl
Dag vd Duurzame inzetbaarheid aftermovie (& trailer)
Wil je er nog even van nagenieten van de Dag van de Duurzame inzetbaarheid? Bekijk dan vooral ook deze aftermovie van dit event (bovenste). Heb je iets korter de tijd? Bekijk dan gewoon de trailer van dit langere filmverslag van de dag (onderste).
Keynote spreker: Heleen Mes (Powerpoint-presentatie)
Hoe zet je medewerkers écht op de eerste plaats? Hoe vergroot je hun werkgeluk en daarmee hun duurzame inzetbaarheid? Onze keynote spreker op de Dag van de Duurzame inzetbaarheid, Heleen Mes, heeft het ons als geen ander kunnen vertellen! Belangrijk onderdeel van haar verhaal was de focus bij medewerkersbeleving. Leg deze niet op de uitkomst, maar op de weg daar naartoe: het verbeteren ervan dus. Dit wordt ook wel de employee experience genoemd. Volgens internationale HR-trendwatchers dé volgende stap voor HR. Het is echter geen toevalstreffer en komt niet vanzelf. Je moet het ontwerpen. Employee experience design heet dit. Een nieuwe vaardigheid waarmee je de medewerkersbeleving van collega's naar een hoger niveau tilt. Een aanpak die is gebaseerd op technieken die o.a. in de marketing, productdesign en psychologie hun waarde al hebben bewezen. Heleen Mes vertelde ons er op 10 april veel over! Bekijk hieronder haar Powerpoint-presentatie terug.
Verdiepende sessies (presentaties / downloads)
De sprekers van de verschillende Verdiepende sessies hebben op de Dag van Duurzame inzetbaarheid veel informatie en inspiratie met jou als deelnemer gedeeld. Wil je deze opgedane kennis nog eens rustig teruglezen en/of bekijken. Download dan hieronder de PowerPoint-presentaties / relevante downloads (als pdf-bestand) van de sessieleiders.
Wat neem jij mee uit deze sessies?
Wil jij voor jezelf opschrijven wat je uit de verschillende sessies die je hebt bezocht, wilt meenemen naar jouw dagelijkse werk in jouw gemeentelijke organisatie? Download dan hieronder een handig invulformulier dat je hiervoor kan gebruiken.
Inspirerende verhalen & blogs
Wil jij je laten inspireren? Lees hieronder dan enkele verhalen of luister naar een podcast over hoe andere gemeentelijke organisaties aan de slag zijn gegaan met en binnen het thema duurzame inzetbaarheid. Of ga naar de blog van Eveline Vat, Projectleider Duurzame inzetbaarheid bij A&O fonds Gemeenten, over hoe zij de A&O-puzzel over duurzame inzetbaarheid in elkaar zet.
Jouw inspirerende verhaal op het thema duurzame inzetbaarheid met ons en vele andere gemeentelijke organisaties delen? Stuur dan een berichtje naar: di@aeno.nl en dan bekijken we samen de mogelijkheden daarin.
Bij A&O fonds Gemeenten proberen we de theorie rondom duurzame inzetbaarheid ook echt in praktijk te brengen.
Samen van een verre droom naar een mooie werkelijkheid op duurzame inzetbaarheid. En dat stukje voor stukje.
Wil je nog meer verhalen lezen? Bekijk dan het onderstaande overzicht (onder de 2e tab)!
Cirkel van Duurzame inzetbaarheid (model)
Duurzame inzetbaarheid is een begrip dat veel omvat. Van abstract en divers tot klein en tastbaar (zie ook de onderstaande afbeelding). Het gaat over de brede dialoog tussen organisatie en medewerker. Over alles wat voor de medewerker nodig en voor de organisatie mogelijk is om met plezier het werk te kunnen blijven doen. Over dat een medewerker duurzaam inzetbaar is, wanneer hij of zij nieuwe vaardigheden leert, zich ontwikkelt, loopbaanstappen zet en/of op een gezonde manier (fysiek, sociaal en mentaal) kan werken. En over dat daar dan weer bepaalde zaken voor nodig zijn, namelijk maatwerkafspraken, autonomie, participatie en leerruimte. Het hangt allemaal met elkaar samen.
Het is als het ware een puzzel. Alle losse puzzelstukjes zijn op zichzelf allemaal even belangrijk en bij elkaar vormen ze samen een werkend geheel. A&O fonds Gemeenten heeft dit gevat in een eigen model op duurzame inzetbaarheid. Wij noemen dit de Cirkel van DI. Wil je meer weten over dit model en hoe zelf met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan binnen jouw gemeentelijke organisatie? Neem dan een kijkje op de onderstaande pagina op onze website (link direct onder de afbeelding).
Op de onderstaande projectpagina staat, met inzichten uit de wetenschap, een hanteerbare aanpak van duurzame inzetbaarheid gemaakt voor gemeentelijke organisaties. Een samenvatting van deze inzichten is hier gevisualiseerd en met tekst beschreven. Daarnaast staan er ook praktische handvatten en tools op om in jouw eigen gemeentelijke organisatie mee aan de slag te gaan.
Sectorrapport gemeenten | Deel 3
Oudere gemeenteambtenaar wil eerder dan pensioenleeftijd stoppen
Van de gemeenteambtenaren die 55-plus zijn, geeft 38% aan tot z’n 67ste te willen doorwerken. Zonder passende maatregelen zeggen zij niet door te willen of kunnen werken tot de AOW-leeftijd. Gezien de huidige arbeidsmarktkrapte is het belangrijk om dit te voorkomen. Het is raadzaam dat gemeenten hierover tijdig in gesprek gaan met hun oudere medewerkers.
Dit is onderzocht door Venster voor Medewerkers (ICTU) op basis van het Werkonderzoek 2022 (BZK/CBS). Op verzoek van A&O fonds Gemeenten zijn de resultaten apart gepubliceerd in een sectorrapport gemeenten. Je kunt dit rapport via het bericht hieronder downloaden.
Andere A&O-projecten op duurzame inzetbaarheid
A&O fonds Gemeenten doet veel op het thema van duurzame inzetbaarheid bij gemeentelijke organisaties. Hieronder staat een verzameling van deze projecten.
Community Duurzame inzetbaarheid
Ben je al lid van de community Duurzame inzetbaarheid van A&O fonds Gemeenten? Als aanjager op duurzame inzetbaarheid of juist als HR-professional op het gebied van Leren en Ontwikkelen, Loopbaanontwikkeling en/of Gezond werken bij een gemeentelijke organisatie is deze besloten community speciaal voor jou bedoeld. Een plek om van elkaar te leren, elkaar te bevragen en vooral te helpen. Mis niks en meld je aan (via de groene button)! Ruim 390 collega’s gingen je al voor! Velen van hen waren ook aanwezig bij de Dag van de Duurzame inzetbaarheid.
Contact met team Duurzame inzetbaarheid
Heb je nog aanvullende vragen met betrekking tot het thema duurzame inzetbaarheid (bijv. binnen jouw gemeentelijke organisatie)? Neem dan contact op met het team Duurzame inzetbaarheid van A&O fonds Gemeenten. Dit kan door een bericht aan di@aeno.nl.
Deze afterpartypagina rondom de Dag van de Duurzame inzetbaarheid (en alle content die daarop is verzameld) is mede mogelijk gemaakt door MDIEU subsidie van het ministerie SZW.